Vinterdekk til tilhenger: Alt du trenger å vite om mønsterdybde og trygg kjøring i vinterføre

Forståelse for vinterdekk til tilhenger

Vinterkjøring kommer med mange utfordringer; en av disse er å sikre at tilhengeren din er skodd for sesongen. Dekkets mønsterdybde, alder og type har stor betydning for kjøreegenskapene, og du bør være oppmerksom på disse faktorene når vinteren nærmer seg.

Betydningen av riktig mønsterdybde på vinterdekk til henger

I vintersesongen skal tilhengerdekk ha en mønsterdybde på minst 3 mm. Dette kravet er stilt for å sikre en trygg kjøring under snøfylte eller isete forhold. Dekkets mønster hjelper med å fjerne vann, slik at dekket kan beholde kontakten med veien. Lavere mønsterdybde vil redusere denne evnen, noe som fører til dårligere grep og økt risiko for vannplaning.

Kjør trygt med riktige vinterdekk til henger

Sikker kjøring er avhengig av at man har de riktige dekkene montert. I den tredje paragrafen kan vi se sånn i bunn og grunn at «vinterdekk» er essensielt for trygg og sikker kjøring på vinterføre. Det anbefales sterkt å bruke helårsdekk eller piggdekk på tilhengeren fordi sommerdekk har betydelig dårligere grep.

Er sommerdekk på tilhenger en god idé om vinteren?

Selv om det teknisk sett er tillatt å kjøre med sommerdekk på tilhengeren om vinteren, anbefales det ikke. Sommerdekk har betydelig dårligere grep enn vinterdekk på grunn av gummitypen. Derfor, selv med minimumskravet mønsterdybde, kan sommerdekk være farlige i snø, slaps eller isete forhold.

Geografiske forskjeller i kravene til tilhengerdekk om vinteren

Mens kravene til mønsterdybde er konsistente, er det geografiske variasjoner i når disse kravene gjelder. De fleste steder i Norge krever en minimumsmønsterdybde på 3 mm på vinterdekk fra 1. november til den første søndagen etter andre påskedag. Men for Nordland, Troms og Finnmark, begynner denne perioden den 16. oktober og varer til 30. april.

Viktigheten av dekkets alder

Tilhengerdekk bør ikke være mer enn seks år gamle for sikker kjøring. Etter hvert som dekkene eldes, kan visse egenskaper, som grepet, forringes. Derfor er det viktig å sjekke dekkets alder og sørge for at det er innenfor dette tidsrommet.

Piggdekk til henger på isete forhold

Hvis du kjører mye på isete veier eller i områder med mye snø, kan det være lurt å vurdere et sett piggdekk for tilhengeren din. Piggdekk gir bedre grep og stabilitet under disse forholdene, spesielt i svinger. Dette kan være en enorm hjelp hvis du noen gang må foreta en nødbrems.

Så når du skal velge de beste vinterdekkene til tilhengeren din, husk å se etter «M + S» -merkingen (som står for «mud» og «snow») og vurder piggdekk for ekstra sikkerhet på glatte veier.